06 април 2008

Стартира книжарница от нов тип - Книжен пазар

Стартира дълго подготвяната от екипа на LiterNet възможност да доближим книгите от частните си библиотеки до реалните читатели на книги.

На 5 април 2008 г. LiterNet пусна в световната мрежа нов сайт - Книжен пазар. Това е система от услуги, която свързва притежателите на книги, желаещи да ги продадат, разменят, подарят, с онези, които искат да ги придобият и прочетат. Книги, които не се намират в книжарниците, не са преиздавани скоро, но са важни за някого. Книги, които са четени, пипани, понякога поокъсани, и все пак годни за най-великото приключение - четенето.

Как работи книжарница Книжен пазар?

Ако търсите книга, направете заявка за търсено заглавие - за минута, ако предлагате книга, включете своето предложение в нашите каталози. Системата ще ви извести, ако книгата вече се предлага или ако вече има регистриран интерес към нея, а ако впоследствие се появи книгата или търсене за нея, то също ще бъдете уведомени. Идеята ни е да направим връзката между търсещ и предлагащ лесна, ефикасна, интуитивна, и тя - вече работи...

Чрез книжарница Книжен пазар всеки притежател на книга може да я сподели с другите напълно свободно, за да може тя да достигне до своя читател:

- чрез закупуване, при което продавач и купувач съвместно определят цена, начин и срок за заплащане и доставка;

- чрез размяна помежду им;

- чрез подаряване на книгата.

Така ще се освободим от книгите, които сме прочели и няма да препрочетем; от книгите, които са ни подарени, без да са съобразени с нашите интереси; от книгите, които се повтарят по някаква причина в колекцията ни; от книгите, които са ни били интересни някога, но вече сме на друга възраст и от тях е останал само споменът; от книгите, които... всеки може да продължи изброяването.

И наистина, защо да прашасват книги, неотваряни от години? Защо да заемат място вкъщи книги, които ги имаме вече в пространствено пестеливия електронен вариант? Защо да държим книги в кашони, по мазета, у родителите си, по тавани?

Може ли съвременният човек да си позволи да поддържа голяма библиотека, когато толкова често пътува? Или е по-добре да размени прочетената книга с друга и да има на разположение малко, но важни за него книги?

Защо да не дадем свобода за книгите и те да намерят новия си собственик и читател. Да дадем шанс натрупаната в книгите мъдрост да циркулира между хората като живителен сок от идеи, а не да остане овеществена и непотребна чак до времето на физическото си разпадане. Да освободим място по стелажите у дома за нови книги.

А дали да не добавим, че има много библиотеки - читалищни, училищни, болнични (има ли още такива?), които страдат от липса на книги, и нови, и стари? Или че сънародниците ни по света, в Бесарабия, в Банат, в Германия, Америка и Канада имат нужда от нашите книги? Защо да не им подарим книгите, с които бихме се разделили? На тях може би са им потребни. Не мислите ли?

Ето, към всички, които са съгласни с нас, и към всички, които се съмняват все още в идеята, екипът на Книжен пазар се обръща с покана. Подкрепете ни, за да насърчим движението на книгата към Негово Величество Читателя. :)

Регистрирайте се и предложете своите книги! Очакваме ви!

Предоставяните от "Книжен пазар" услуги са абсолютно безплатни и ще бъдат такива и в бъдеще. Това е възможно благодарение на сключени от нас споразумения за обмен на линкове с партньорски електронни книжарници от България и чужбина. Такива линкове ще се появяват към част от предлаганите от Вас книги с цел разширяване възможностите на купувача за избор и запазване безплатността на услугата, която ползвате.

Побързайте!


P.S. Подробности относно начина на функциониране на Книжен пазар може да прочетете в "За проекта", а отговори на въпроси, които биха ви интересували, да видите във във "FAQ".

Очакваме и нови въпроси, предложения, коментари - на имейл: office@knizhen-pazar.net, във форума "Книжен пазар" или, след регистрация - в страницата на потребителя.

Няма коментари:

Публикуване на коментар