23 април 2008

Книжен пазар: купи, прочети, подари

Наскоро стартиралият сайт на LiterNet Книжен пазар (http://knizhen-pazar.net) вече набира скорост. Само за две седмици и половина той успя да привлече над 200 заглавия и 40 читатели, които активно продават, подаряват, търсят книги. Най-активни са потребителите от Варна, София и Ямбол, но има включвания и от Русе, Пловдив и Стара Загора. Прави впечатление, че най-търсени са заглавията от български автори - сред тях са книги от неоткрития за критиката, но любим на читателите разказвач на истории Константин Площаков. Сред предлаганите книги има изключително ценни антикварни издания - "Декамерон" (с илюстрации) от 1942 г., джобно издание на "Под игото" от 1930 г., пълната поредица на култовото комикс списание от 80-те "Дъга", Латинско-български речник от 1927 г. и др. Предлага се ценна хуманитарна литература, подходяща за специалисти и за студенти, много български заглавия.

Книжен пазар е първата разгърната платформа от услуги - Web 2.0, в българското интернет пространство, която свързва притежателите на книги, желаещи да ги продадат, разменят, подарят, с онези, които искат да ги придобият и прочетат. Книги, които не се намират в книжарниците, не са преиздавани скоро, но са важни за някого.

Интересно е да се знае, че вече има читатели, които са заявили желание да подарят определени заглавия на този, който се нуждае от тях. Това е инициатива, която Книжен пазар горещо препоръчва - книгите да са в движение. Купи, прочети, подари - е посланието на сайта, а очакването е повече хора и институции да подкрепят идеята и българите да си възвърнат позицията на съвременни четящи хора.

Скъпи читатели, прегледайте домашните си библиотеки и се включете още сега! Предстоят нови подобрения в сайта, очаквайте ги!

Няма коментари:

Публикуване на коментар